"doğum yardımı" ne zaman başlıyor?"doğum yardımı" parası nasıl alabirim? "doğum yardımı" parası ne kadar olacak? "doğum yardımı" kimlere yapılacak? Bu sorularınızın cevabı yazımızda...

Çocuklu ailelere yönelik "doğum yardımı" uygulaması 15 mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giriyor. 
Uygulama kapsamında, 15 Mayıs 2015 ve sonrasında çocuk sahibi olan Türk vatandaşlarına doğum 
yardımı verilecek. 

Doğum yardımından almak isteyen anneler yarından itibaren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışındaki konsolosluklara başvuru yapabilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişiler ise başvurularını ilgili kurumlarına yapacak

İlk Ödeme Ne Zaman ?

İlk doğum yardımı ödemelerinin, haziran ayında yapılacak.

Ödeme Ne Kadar Olacak ?

Kanun kapsamında Türk vatandaşlarına canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için ise 600 lira tutarında doğum yardımı yapılacak.

Ödemeler Kime Yapılacak ?

Doğum yardımı ''annenin sağ'' ve ''Türk vatandaşı'' olması durumunda anneye yapılacak. Bu yardım Bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilecek. Ödemede ''Kimlik Paylaşım Sisteminde'' yer alan nüfus kayıtları esas alınacak. Bu kapsamda yapılan ödemeler, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak.

Önceki Çocuklarda Dahil Edilecek mi?
Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilecek ancak ödemeye esas çocuk sırasının tespitinde, 15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sıralamaya dahil edilecek.

Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.

Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi halinde, bu ödemelerin, bir ay içinde ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile iade edilmesi, haksız yararlanana ödeme yapan kurum tarafından bir yazı ile bildirilecek. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacakların ilgili vergi dairesine bildirilmesi üzerine anılan kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilecek.

doğum parası,doğum parası nasıl alınır,doğum yardımı,doğum yardımı başvurusu,doğum yardımı parası nasıl alınır,doğum yardımı şartları,kimler doğum yardımı alır,,2015 doğum yardımı hakkında,2015 doğum yardımı uygulaması,doğum yardımı için nereye başvurulur,doğum yardımı almanın şartları,

0 yorum:

erol

Yorum Gönder

 
Top